Route
Algemeen Programma Pedagogische
Fiche
Reservatie Contact-
gegevens

Inleiding tot het waarnemen van de sterrenhemel, een reis doorheen de tijd, een kennismaking met de sterren, een duik nemen in de mythen en sagen van de sterrenhemel, ... de voorstellingen in het planetarium laten groot en klein dit alles telkens levensecht meemaken.

Programma

Educatieve animaties, aangepast aan het publiek, duur : 1.00 u. tot 2.00 u.

In het planetarium kunt u de hemel bewonderen op een halve koepel en projecties bijwonen in een zaal met 75 zitplaatsen.

Animaties in het planetarium:

Waarnemen van de sterrenhemel
Met de sterren op wereldreis
Mythes en legendes van de sterrenhemel
Het zonnestelsel
De sterrenbeelden van de dierenriem
De schijnbare beweging van de planeten
Hoe kan ik me oriŽnteren aan de hand van de sterren?

Voorstellingen in multivisie

Op reis doorheen de tijd.
Een blik in de ruimte.
De blinde met de sterren in de ogen.
Zijn wij alleen in het heelal?
De Zon, onze ster.
Julien en de vlinder.
De planeet met de duizend gezichten.

Op reis doorheen de tijd - 35 min. - Niveau : hoger en lager middelbaar. Men kan de tijd beschouwen als een opeenvolging van gebeurtenissen in een oneindige omgeving. Dit fundamenteel begrip is gedurende gans ons bestaan het oriŽntatiepunt bij uitstek. Komen aan bod : de Maan, de Zon, melkwegstelsels, de kosmische tijd.

Een blik in de ruimte - 35 min. - Niveau : Lager middelbaar. Hoe hebben de vragen die de mens zich gedurende de ganse geschiedenis heeft gesteld, geleid tot meer kennis en een beter begrip van onze plaats in het heelal ? Komen aan bod : de maanmaand, de planeten, de ecliptica, verduisteringen, de Astronomische Eenheid, kometen, het zonnestelsel.

De blinde met de sterren in de ogen - 30 min. - Niveau : Basisonderwijs. Een tiran die, na een omweg, ernaar hunkert een wijze te ontmoeten... Net een sprookje die een jong publiek naar een betoverende, maar toch leerzame wereld meevoert. Komen aan bod : de sterren, de Zon, de dagelijkse beweging, vallende sterren, meteorieten.

Zijn wij alleen in het heelal? - 50 min. - Niveau : 3e graad basisonderwijs en lager middelbaar. Zijn er levende wezens op andere planeten ? Dit wetenschappelijk onderzoek houdt zich bezig met het raadsel of er andere levensvormen in het heelal voorkomen. Komen aan bod : de voorwaarden voor het ontluiken van leven, het leven op Europa en Titan, de ecliptica, de verkenning van de andere planeten in het zonnestelsel, het leven nabij andere sterren.

De Zon, onze ster - 35 min. - Niveau : 3e graad basisonderwijs en lager middelbaar. Een buitengewone reis vanaf het oppervlak tot in het hartje van de Zon. Ga op ontdekking van wat de dagster werkelijk is en waar ze haar energie vandaan haalt. Komen aan bod : de sterren, de Zon (algemene kenmerken), verduisteringen, het noorderlicht, de sterrenbeelden.

Julien en de vlinder - 37 min. - Niveau : kleuterschool, basisonderwijs en lager middelbaar. Via de sterrenbeelden ontmoet een kind een vlinder. De bonte vlinder vertelt, buiten adem van zijn reis doorheen het heelal, zijn avonturen vanaf de Big Bang tot aan zijn bezoek aan het zonnestelsel.
Komen aan bod : de planeten van het zonnestelsel, de Zon, de sterren en sterrenbeelden, de ouderdom van het heelal en de afstanden.

De planeet met de duizend gezichten - 26 min. - Niveau : hoger en lager middelbaar, volwassenen. Er was eens een blauwe planeet, de Aarde genaamd. Ruimte en tijd eventjes terzijde gelaten, vertelt de planeet zelf de geschiedenis van haar leven om ons te sensibiliseren over haar voortbestaan en de gevaren verbonden aan onze zorgeloosheid ten opzichte van haar. Komen aan bod : de Aarde, de ontwikkeling van de natuur, ecologie.

Het Palais de l'Univers

Het Palais de l'Univers toont u het zonnestelsel en laat u een parcours van 15 miljard jaar meevolgen sedert de big-bang.

Tijdelijke tentoonstellingen,

Programma: inlichtingen bij de onthaaldienst op het nummer +33 3 28 60 50 95.

Praktische informatie

Openingsuren & reservaties:

Reservatie verplicht voor groepen : tel. +33 3 28 60 50 95:
Van dinsdag tot vrijdag 9.00 u.-12.00 u. & 14.00 u.-17.00 u.
Zaterdag en zondag, 1 voorstelling per uur van 15.00 u. tot 18.00 u. (laatste voorstelling)

Voor individuele bezoekers:
Woensdag om 16.00 u.
Zaterdag en zondag van 15.00 u. tot 18.00 u. (laatste voorstelling)
Van dinsdag tot vrijdag, volgens de beschikbaarheid, reservatie is aanbevolen.

Bijzondere wensen:

De groepsprogramma's kunnen worden aangepast aan de interessesfeer van uw groep (voor scholen: gekende en niet gekende termen, vragen die dikwijls in de klas gesteld worden).

 
 
 

Welke onderwerpen of activiteiten zou u in het bijzonder tijdens uw bezoek aan bod willen zien komen ? (bepaalde waarnemingen, gebruik van waarnemingsinstrumenten):

 
 
 

Planétarium & Palais de l'Univers B.P. 100 - 59 180 Cappelle la Grande - Tel : +33 3 28 60 50 95 - Fax : +33 3 28 60 53 80 - e-mail: palais.univers@wanadoo.fr

Tot binnenkort!

AP&P Naar boven